Египќаните упорно бараат да бидат дел од преамбулата на македонскиот Устав

Кога пред четириесетина години неколку македонски граѓани рекоа дека се Египќани, дека не се Роми, Албанци ниту Турци..., дека имаат свој посебен идентитет и дека е време оваа држава да почне да се грижи и за нив, реакцијата беше - од каде па сега ова?

Но тие формираа здружение и, упорни во својата мисија, влегоа во онаа приказна за борба за човекови права, за малцински права, за грижа од државата. Денеска, еден од нив веќе е пратеник во македонското Собрание, каде што наскоро треба да се донесе и закон во кој и Египќаните ќе добијат свој национален празник.

На Балканот живеат еден милион Египќани, тврдат претставници на нивните граѓански здруженија во Македонија. И Грција, Албанија, Косово, Македонија, Србија, Црна Гора, Бугарија и Босна и Херцеговина Египќаните ги поистоветуваат со Ромите.

Но, велат тие, тоа не е така, ќе продолжиме да се бориме со тие стереотипи и со дискриминацијата.

Египќаните на Балканот се дојдени како колонисти да ископуваат и експлоатираат метали во 13 век п.н.е. Припаѓаат на семејството на семитско-хамити народи, а зборувале на староегипетски јазик, кој денес е изгубен.

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 94 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот