Интеграција на Ромите во Бугарија

За периодот 2014-2020 година, на Бугарија ќе бидат издвоени вкупно 7,2 милијарди евра во средства на ЕУ (тековни цени), од кои 5,1 милијарди евра ќе доаѓаат од Европскиот социјален фонд (ЕСФ) и Европскиот фонд за регионален развој (ЕРДФ) .

Најмалку 28,7% од оваа сума ќе биде потрошена на ЕСФ, со најмалку 20% од оние што одат за промовирање на социјална вклученост и борба против сиромаштијата. Последната сума може да има корист и од мерките поврзани со Ромите.

Вклучувањето на бугарските општини и сите засегнати страни на локално ниво се смета за клучно за промовирање на интеграцијата на Ромите.

Главните цели на стратегијата се намалување на напуштањето на училиштата кај ромските деца, решавање на недостаток на здравствено осигурување и изградба на нови социјални станови во 4 пилот-општини.

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 79 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот