Некогашниот Титоизам и сегашниот Претседателизам

Титоизам е комунистичка идеологија наречена според jугословенскиот лидер, Јосип Броз Тито, употребувана да се опише специфичната политичка идеологија што се градела во СФР Југославија по расколот што настанал помеѓу Советскиот Сојуз и СФР Југославија по отфрлањето на Резолуцијата на Информбирото од страна на Комунистичката Партија на Југославија.

Елементите на титоизмот се базирани на принципот: во секоја држава средствата потребни да се достигнат целите на комунизмот мора да бидат диктирани од самата држава, а не од некоја друга.

Југославија останала еднинствена комунистичка држава на Балканот која го издржала притисокот од Москва да се приклучи кон Варшавскиот Пакт и останала „социјалистичка, но независна“

Од друг аспект без разлика колку звучи „Титоизмот„ како едноумие,и култ на „една личност„ кој се богател во име на нардот, во направена паралела, Јосип Броз Тито буквално по неговата смрт не оставил ништо „баснословно„ за неговите блиски поколенија, туку напротив се за државата, додека неговите блиски наследници и денес живеат како „средна класа„

А денес претходните државни раководители (Туѓман, Милошевиќ и останати) , како и сега со овие државни раководители од некогашната СФРЈ со превземање на високите позиции колку свои најблиски наследници и идни генерации од најблиското семејство финансиски и материјално се обезбедени. Од бројките боли глава!

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 80 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот