Состојбата на Ромите во Западен Балкан се карактеризира со антивиганизам

Следниве податоци за состојбата на Ромите даваат увид во неефективноста на политиката во последните години - на национално и на ниво на ЕУ - и ја покажуваат потребата за радикална промена во текот.
Намерно избра податоци за помладите Роми, бидејќи тие би биле од полза од инвестициите направени во последните години, колку што е инвестирано во образованието. Во Албанија 78% биле Албанци, 86% за Косово, 78% за Косово, 82% за Црна Гора, 74% за Северна Македонија и 73% за Роми (18-24) во Србија, ниту во образованието ниту во стручна обука.
За мнозинството население, стапката е меѓу 33 и 59 проценти во сите земји од Западен Балкан; Во ЕУ просечната стапка е 14,3 проценти и во Германија 8,6 проценти. Задолжителното образование е само помеѓу 31% (Црна Гора) и 69% (Северна Македонија) од 18-21 годишен Ром, споредено со 93% до 96% од мнозинството население во сите земји од Западен Балкан.
Во последните десет години, повеќе од 200,000 Роми од Западен Балкан - една петтина од целокупното ромско население - аплицираа за азил низ ЕУ, вклучувајќи повеќе од 100,000 во Германија. Исто така, има десетици илјади други кои редовно се вклучуваат во (неформални) активности во Западна Европа

Link: https://peacelab.blog/2019/12/roma-in-den-westbalkanstaaten-es-braucht-einen-radikalen-politikwechsel?fbclid=IwAR0xOZ3i15MGtU7I7Tf_f4dKRTTqIPxM2y1A2WsEOkX3WzowDfo41yArOA0

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 199 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот