Европскиот суд за човекови права донесе одлука против Словачка во случај на полициска бруталност кон Ромите

Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП), чие седиште е во Стразбур, Франција, вчера одлучи дека Словачка ги прекршила правата на две лица повредени од полицајци со употреба на сила за време на рацијата врз ромската заедница во Молдава и Бодву, Словачка во 2013 година, бидејќи одговорните државни органи не испитале доволно за употреба на сила, што претставува кршење на меѓународните законски обврски на земјата во областа на човековите права. Судот на секоја од оштетените странки им одобри компензација во комплетно бараната сума од 20 000 евра.

Инцидентот се случил во јуни 2013 година, кога повеќе од 60 полицајци извршиле рација во ромската заедница што живеела на улицата Будуловска во Молдава над Бодву и физички нападнала околу 30 лица, вклучително и деца и жени. Центарот за советување за граѓански и човекови права (Порадна), невладина организација, обезбеди про боно правно застапување за двајца мажи кои сведочеа дека биле подложени на брутална сила од припадници на полицијата и за време на рацијата и во локалната полициска станица на која тие биле пренесени и задржани потоа.

 

Link: http://www.romea.cz/en/news/world/european-court-of-human-rights-rules-against-slovakia-in-case-of-police-brutality-against-roma

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 220 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот