Зошто на Европа и требаат Ромите за да ја водат нејзината економија

Дали стареењето на населението во Европа е темпирана бомба? Со својата ниска стапка на наталитет и стареењето на работната сила, континентот се соочува со демографска криза што може да влијае на неговата економска конкурентност и јавните финансии.

Бројот на работоспособни луѓе - оние меѓу 20 и 64 години - го достигна врвот во Европа во 2010 година. До 2035 година, во Европа ќе има околу 50 милиони помалку луѓе на работоспособна возраст отколку во 2010 година. планета.

Со намалувањето на работната сила и стареењето на населението кое се повеќе се пензионира и се потпира на нивните пензии, европските креатори на политики наскоро ќе се соочат со незавидна задача да го одржат економскиот раст, а истовремено да го прошират европскиот базен на работна сила. И во многу случаи, тие ќе го направат тоа наспроти позадината на непријателското јавно мислење за користење на миграцијата како средство за балансирање на демографскиот и економскиот пад.

За да се надмине овој предизвик, Европската унија штотуку ја објави 2023 година како Европска година на вештини (EYS) за да обезбеди нов импулс за постигнување на социјалните цели на ЕУ 2030 од најмалку 60 проценти од возрасните на обука секоја година и најмалку 78 проценти во вработувањето. Но, дали ЕУ навистина може да го постигне ова без да го искористи потенцијалот на најголемата малцинска група на континентот?

Има околу 6 милиони Роми во 27-те земји на ЕУ и милиони повеќе во пошироките земји кандидати за ЕУ. Спротивно на стареењето на населението во регионот, демографскиот потенцијал на Ромите е огромен и, во многу случаи, е подготвен да ги затвори дупките што доаѓаат по патот.

На пример, процентот на Роми под 30 години во Северна Македонија е речиси двојно поголем од мнозинското население. Во Романија, 59,9 отсто од Ромите се помлади од 30 години, а за мнозинското население оваа стапка е само 32,8 отсто.

Link: https://www.aljazeera.com/opinions/2023/5/22/why-europe-needs-roma-to-drive-its-economy

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 233 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот