Ромската населба во Ријека - Пехлин

Шехлин е Ромска населба во Риека, и потекнува уште од 16 век. Изворно името беше најпрвин Хости и потоа Пехлин. Др Матко Лагиња во 1889 година зборувајќи во врска со името покрај другото напишал:

“Пехлин го добил името од една населено семејство кое таму живеело во минатиот век, но сега веќе нема ниту траг од тоа семејство.

Тие Пехларинци беа туѓинци (изгледа некој Кочевери или некој други Германци) во слуѓба на државните комори кои тогаш беа во форма на царини.

Етнокграфот Иво Јардаш пак запишал:„Пехлин го добил името по пехљичехи, кои во тој период растеа”.

Во австриунгарското владеење луѓето се занимаваа со земјоделство и лозарство и самите тие производи ги носеа во Риека и ги продаваа.

Инаку во Риека има уште три други ромски несгрегирани ромски населби каде Ромите се добро интегрирани.


Link: http://romi.hr/zanimljivosti/hrvatska/pehlin

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 464 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот