Форум „Предизвици и можности за деца и млади Роми„ - Децата Роми ќе бидат вклучени во градинките на државен трошок

Вклучувањето на Ромите во квалитетно предучилишно образование и во образовниот процес и создавање услови за вработување беше тема на неодамнешниот одржан форум „Предизвици и можности за деца и млади Роми", како дел од регионалениот проект „Зголемени образовни можности за учениците и млади Роми во Западен Балкан и Турција"

Само 30 отсто од децата во Република Северна Македонија се опфатени во предучилишното образование, односно тоа значи и помал број вклучени деца Роми од 2,1 отсто.

Затоа, е одлучено да се зголемат капацитетите на прием на деца Роми во градинките, доколку се почитува човечкиот капитал како држава. Сите деца Роми, системски, ќе се вклучат во градинките и тоа ќе биде финансирано од државата.

Ова е одличен старт за системско образование, за што се има целосна поддршка од сите клучни чинители во државата и сме следени од меѓународната заедница

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 399 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот