Интеграција на Ромите во Шпанија

За периодот 2014-2020 година, на Шпанија ќе бидат издвоени вкупно 28 милијарди евра од Европскиот социјален фонд (ЕСФ) и Европскиот фонд за регионален развој (ЕРДФ).

Најмалку 27,7% од оваа сума ќе биде потрошена на ЕСФ, со најмалку 20% од оние што одат на социјално вклучување и борба против сиромаштијата, што може да вклучува мерки поврзани со Ромите.

Советот на Европа проценува: околу 725,000 Роми живеат во Шпанија (1,57% од населението).

Основната цел на стратегијата на Шпанија е поттикнување на посетеност на училиштата кај ромските деца и подобрување на животните услови на Ромите со затворање на сиромашните квартови.

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 90 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот