Португалија: Андре Вентура казнет за дискриминација на Ромите

Претседателот на Чега, Андре Вентура, е казнет со 438,81 евра за дискриминација на Ромите, во врска со публикацијата напишана во август на Фејсбук, според Комисијата за еднаквост и против расна дискриминација (CICDR).
Според одлуката на CICDR, до која пристапила новинската агенција Луса, единствениот заменик на екстремно десничарската парламентарна партија практикувал административен прекршок, казнив со парична казна, за „дискриминација врз основа на етничко потекло“.
Објавувањето на Андре Вентура, кој е и претседателски кандидат, датираше 21 август 2020 година и предмет на жалба на Летрас Номадас (Здружение за истражување и унапредување на ромските заедници) беше придружено со графикон за „главните извори на приход на поединци по возрасна група “.
„Вистината секогаш преовладува. Скоро 90 проценти од ромската заедница живее од „други работи“ од нивната работа. Сè додека не сфатиме дека постои структурен проблем на зависност од придобивки, тој ќе продолжи да расте неконтролирано “, напиша тогаш водачот на Чега.
Андре Вентура постојано ја напаѓаше ромската заедница во Португалија и, на 16 ноември, во интервју за ТВИ, тој дури го стави како услов за овозможување на екстремно десничарската влада „да го реши проблемот со Ромите“.

Link: https://www.theportugalnews.com/news/2020-11-28/andre-ventura-fined-for-discriminating-against-gypsies/56948?fbclid=IwAR2xrnzlir3bqr7dInqEq0hhItCSCL_-6dXR-AY3o9X7owl0cT4dT52mNSI

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 252 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот