Лицата „фантоми“ ќе добијат матични броеви, претежно лица од ромска националност

Околу 700 неевидентирани лица, претежно Роми ќе добијат матичен број. Ова го предвидува Предлог законот за изменување и дополнување на Законот за неевидентирани лица во матичната книга на родени, поденесен од пратеничката на СДСМ Љатифе Шиковска. Предлог законот  го помина филтерот на две собраниски комсии, за политички систем и законодавно правната комисија. Се очекува тој да се најде на собраниска седница на 15 или на 22 јули,

Пратеничката Шиковска  вели дека броjот на лицата што немаат извод на родени, е добиен од теренската работа. Според неа сите досега евидентирани 677 лица се од ромска националност. Смета дека оваа бројка е многу поголема и затоа со Предлог законот предлага рокот за поднесување на барањата да биде продолжен за 12 месеци т.е. до 30.06.2022 година.

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 687 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот