Истражување: Ромите во третото доба невидливи во Србија

Старите Роми се целосно невидливи во српското општество, и како повеќекратна ранлива група на стари лица и како дел од ромското малцинство кои ја доживеале Втората светска војна и војните во поранешна Југославија, според истражувањето на српските Роми Форум

Студијата „Стари Роми меѓу преодната и социјалната правда“ е единствен обид да се решат некои од овие предизвици со истражување на социо-економската состојба на мажите и жените Роми во петте најголеми градови во Србија: Белград, Нови Сад, Крагуевац , Ниш и Пожаревац.

- Тоа е основа за застапување на јавните политики во Србија во согласност со новата европска стратешка рамка за вклучување на Роми од 2020 до 2030 година, која комбинира стандардни мерки од корпусот на социјални политики, со мерки за препознавање и справување со тековните и историски антициганизам и особено холокаустот на Ромите - велат авторите на студијата ..

 

Link: https://www.portal-udar.net/istrazivanje-pokazalo-romi-u-trecem-dobu-nevidljivi-u-srbiji/

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 347 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот