Совет на Европа: Конференција за интеграција на Ромите во Будимпешта

„Од раѓање до професија - првата деценија на стратегијата за социјална инклузија и интеграција на Ромите“ е меѓународна конференција што се одржа во Будимпешта од 22 до 24 септември под унгарско претседателство со Комитетот на министри на Советот на Европа.

Конференцијата е можност да се разгледа напредокот, достигнувањата и предизвиците и да се разменат информации и добри практики за активностите на Советот на Европа, Европската унија и нивните земји -членки кога станува збор за Ромите.

Конференцијата ја отворија Снежана Самарџиќ-Марковиќ, генерален директор за демократија во Советот на Европа, и Ласло Фелкаи, државен секретар за администрација од Министерството за внатрешни работи на Унгарија.

Конференцијата се фокусира на годините од раното детство до вработување или занимање, кои вклучуваат обезбедување услуги во областите на здравствена заштита, домување, предучилишно образование, основно, средно и високо образование, како и стручна обука и вработување.

Link: https://www.portal-udar.net/vijece-evrope-otvorilo-konferenciju-o-integraciji-roma-u-budimpesti/

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 425 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот