Дали етничката припадност е последица за сиромаштија?

Сиромаштијата не е карактеристика на националноста, туку последица на сложени социјални, економски и политички фактори. Вклучува фактори како што се нееднаквост, недостаток на можности, неквалитетно образование и здравствена заштита, несоодветна инфраструктура, недостаток на работни места и социјални сигурност. Сиромаштијата може да биде и последица на лоша состојба, кога државата не функционира во интерес на сите граѓани и не донесува ефективни политики за надминување на сиромаштијата. Затоа е важно да се работи на надминување на сиромаштијата и зајакнување на економската и социјалната еднаквост за сите граѓани преку заеднички напори на државата, општеството и меѓународната заедница.

Дополнително, сиромаштијата може да биде и последица на дискриминација и нееднаквост, каде што некои заедници, вклучително и малцинствата, жените, ЛГБТ и другите маргинализирани групи, имаат помалку можности и помал пристап до ресурси од другите. Стереотипите и предрасудите исто така играат значајна улога во продлабочувањето на сиромаштијата и дискриминацијата во овие заедници.

За да се надмине сиромаштијата, неопходно е да се спроведат системски промени во економската и политичката структура, како и вклучување на сите релевантни чинители во работата за надминување на сиромаштијата. Потребен е интердисциплинарен пристап кој ги вклучува економските, социјалните, политичките и културните димензии, како и вклучувањето на сите заедници во процесот на донесување одлуки.

Сиромаштијата не може да се надмине преку ноќ, туку бара долгорочни и упорни напори на сите релевантни актери. Важно е да се започне со најранливите заедници и да се работи на зајакнување на нивните капацитети, со цел да се зголемат нивните шанси за успешно соочување со предизвиците на сиромаштијата.

Секако, важно е да се нагласи дека сиромаштијата не е карактеристика на националноста, туку последица на сложени социјални, економски и политички фактори и дека таа може да се надмине само преку системски и долгорочни промени во економската, социјалната и политичката структура.

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 353 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот