За историскиот 8 Март од 1889 година

„На Меѓународниот работнички конгрес во Париз, одржан од 14 до 20 јули 1889 година, политичкиот работник на германското и меѓународното работничко движење, Клара Цеткин, која го раководеше женското пролетерско движење во Германија од 1890 година, одржа важен говор за односот на женската работа и капиталот и специфичноста на женските плати во капиталистичкиот систем. Укажувајќи дека прашањето за еманципацијата на жените не е изолирано прашање, таа тврди дека е неопходно да се набљудува во контекст на поширока општествена репродукција во која и машките и женските работници делат заеднички интерес и ист непријател.

Клара Цеткин,

Говор на Меѓународниот работнички конгрес во Париз, 19 јули 1889 година:

„...Работниците се целосно убедени дека прашањето за еманципација на жената не е изолирано, туку е дел од едно пошироко општествено прашање. Им е сосема јасно дека ова прашање не може да се реши во денешното општество без темелна трансформација на самото општество.

и ќе продолжат да бидат на таа позиција додека не постигнат економска независност. Работата е клучен предуслов за нивната економска независност. Ако жените треба да се трансформираат во слободни човечки суштества и рамноправни членови на општеството со мажите, работата на жените не смее да се укине или ограничи, освен во многу исклучителни случаи.

  Работничките жени кои се залагаат за социјална еднаквост во борбата за сопствена еманципација не очекуваат ништо од буржоаското женско движење кое наводно се бори за правата на жените. Тоа е здание изградено на песок и нема реална основа. Работнички се целосно убедени дека прашањето за еманципација на жените не е изолирано, туку е дел од поширокото општествено прашање. Ним им е сосема јасно дека ова прашање не може да се реши во денешното општество без темелна трансформација на самото општество. Прашањето за женската еманципација е дете на новиот век, родено во ерата на машините... Еманципацијата на жената, како и на целото човештво, ќе се случи само во рамките на процесот на еманципација на трудот од капиталот. Жените, како и работниците, целосно ќе ги остварат своите права само во социјалистичко општество. Имајќи го ова предвид, жените кои навистина се заинтересирани за сопственото ослободување немаат друг избор освен да се приклучат на социјалистичката работничка партија, која е единствената која се бори за ослободување на трудот.

Без машка помош, згора на тоа, често против нивна волја, жените потпаѓаа под знамето на социјализмот...Но сега стојат под тоа знаме и ќе останат под него! Под него тие ќе се борат за нивна еманципација и признавање на жените како рамноправни човечки суштества...

Приклучувајќи се кон социјалистичката работничка партија, тие се подготвени да го споделат целиот товар и сите жртви што ги носи оваа борба, но и цврсто решени да ги бараат сите права што со право се нивни по победата. Што се однесува до жртвите, обврските и правата, тие не бараат ниту повеќе ниту помалку од своите соборци кои беа примени во редовите на борците под исти услови.

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 160 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот