Ромската населба „Шангај„ во Нови Сад, позната е и по првата ромска библиотека во Србија

Шангај е област која е многу позната во новосадските кругови. Шангај е оддалечен само 7 километри од центарот на Нови Сад, односно 10 минути со автомобил. Шангај своето име му го должи на Тихомир Бранчиќ, кој ја водел таверната „Шангај“ во овој дел од градот. Во шеесетите години на минатиот век на денешното место е создадена населба со неколку стотини куќи, а не долго потоа Шангај се поврза со градот со автобуска линија и ги доби сите елементи на градска населба - струја, водовод, канализација, задолжителна образовна институција, како и многу други како градинки, клиники итн.

Шангај денеска - местото каде што беше отворена првата ромска библиотека во Србија

Денес Шангај има близу 2.000 жители, а мнозинството од населението се Срби и Роми. Во населбата има државна градинка „Дуга“ во која има јасли и предучилишни групи. Тука е и основното училиште „Вељко Влаховиќ“ кое е формирано во 1962 година како огранок на ОУ „Ѓура Даничиќ“. Во 1977 година ова училиште се осамостои, а наставата се одржуваше во една смена. Покрај основното училиште и градинката, оваа населба има и своја библиотека „Трифун Димиќ“, која е огранок на Градската библиотека. Интересно е што оваа библиотека е и првата ромска библиотека во Србија бидејќи содржи неколку стотици книги на ромски јазик. Во Шангај има и клиника, пошта и локална заедница.

Населбата има дуќани, слаткарница, кафулиња, но и паркови, зелени површини во кои доминираат куќите, а посебна предност е близината на Дунав, која во иднина може да значи поатрактивен поглед на ова место, кој нема да биде само „периферијата на градот“.

Link:

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 98 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот