Како го поминаа 8 Април Ромите од Шутка и Топаана?

„Ова е џунгла. Ова не се трпи. Ова гледај. Ви личи на населба ова? Па ова е катастрофа.“

Кому му значи нешто 8-ми април кога и денес треба да се јаде. Празник се слави ако имаш услови за тоа и ако имаш зошто да го славиш. Вака ќе ви речат жителите на Шутка и Топана, ако ги прашате како тие го одбележуваат меѓународниот ден на Ромите. 

Ни во Шутка ни во Топана, денеска немаше посебна празнична атмосфера. Секој си ја брка работата за да скрпи живот. Некои, дури се револтирани од посебното внимание од државните функционери, за кои велат дека на нив се сеќаваат само еднаш во годината и во предизборие.

Главен бизнис во овие населби е трговијата, собирање шишиња и старо железо . А со тоа, велат не се живее, ниту се прославува.
(Има ли за што да се слави?) Кога има пари секој ден има празници кога нема џабе ти е се. Тоа, е еден апел од мене за сите за цела Европа. Toa e сиромаштија.“ - вели еден од жителите.

За вистинска интеграција и подобрување на статусот на Ромите, требаат пари и посветеност, алармира во своите истражувања и народниот правобранител, според кои, во последниве десет години, државата скоро и да не мрднала со прст.

Link: https://24.mk/details/so-gladen-stomak-ne-se-slavi-praznik-velat-zhitelite-od-shutka-i-topana-za-me-unarodniot-den-na-romite?fbclid=IwAR3PqUpHpVhS5QlCcEhC5lEAH5Ixx578airlSNEmGhMrs1ENLl0H2tK4ltg

 

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 296 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот