Бајка за кралот на ромската музика

Книгата „ Питао сам малог пужа„ (книга посветена за Шабан Бајрамовиќ) од социологот и ромологот проф. Д-р. Драгољуба Б. Ѓорѓевиќ од Ниш беше преставена пред скоро 2 години.

Авторот се труди социолошки да го дефинириа феноменто на Шабан Бајрамовиќ на оргинален начин - творејќи речник на поими, потпрен од архаизми и локализми.
Одамна ние се согласивме дека нишкиот јунак е вашарлија, кафанчерос, голооточеник, барбуташ, женољубеник, ѓузлуклија, кукулелек и филмаџија.

Шабан Бајрамовиќ исто етикетиран е и како добропамтило, домаќин, одважен, помагател, српски Ром и патриот, но не беше парољубец, циција и никогаш не беше ниту ромски жиголо, акцентира Ѓорѓевиќ.

Авторот вели дека книгата “Питао сам малог пужа” го мотивирал посветениот есеј од британскиот колумнист Гарт Картрајт насловен како “Шабан Бајрамовиќ - трошаџија на животот”.

Судбината на Бајрамовиќ беше да направи нешто за себе, за нас и воопшто за музиката. Тој повеќе беше ценет во странство отколку кај нас.
Шабан мораше , како што истакнува Ѓорѓевиќ да како дете се снаоѓа за корка леб, и да биде амал и молер.

- Негово беше како војник да дезертира, за ништо да отиде на Голи Оток, со Алија Изетбеговиќ да крши камења, да научи да пее и да свира на контрабас,, негово беше да ја отпее „ Заробен сум„ и да биде на 12 место на светкста листа во 1965 года.
Да компонира 700 песни, да настапува насекаде низ светот освен во Австралија, да биде на престижната листа на „Time” и да беде прогласен за крал на ромската музика„ нагласи Ѓорѓевиќ.

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 123 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот