Англија: Чешки емигрант од ромско потекло воспоставува боксерски тим за деца од Чешка и Словачка

Ладислав Жига Ром, роден во квартот Жижков во Прага, се посвети на боксот уште од детството. Во Прага бил трениран од легендарниот Станислав Тишер, исто така од ромската заедница, кој најмногу се посветил на помагање на децата кои трошат време на улица.

Денес, 30-годишната Жига живее во Глостер, Англија. Тој одлучи да ги следи стапките на неговиот тренер и да изгради боксерски тим за децата таму.

Денес Жига го учи 25 деца од чешката и словачката заедница. Тој не го споделува само неговото искуство со спортот со нив, туку и неговите лекции од животот.

"Ние сме боксери и ги надгледуваме нивните училишни перформанси.Ова е да ги интегрираме во нормален живот и со тоа да го потиснуваме криминалот", изјави тој .

Жига израснал во Жижков, населба во Прага позната по својата ромска заедница и историјата на работничката класа. Неговиот постар брат, Владимир, му го покажа боксот како вештина уште од најраното детство.

Link: http://www.romea.cz/en/news/world/england-czech-emigre-of-romani-origin-establishes-boxing-team-for-children-from-the-czech-republic-and-slovakia

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 96 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот