Изработена е првата Ромска Исламска мобилна апликација

Во месецот на постот - Рамазан , беше пуштена во употреба мобилната апликација за Ромското исламско училиште (R.I.Š). Оваа апликација на ромски јазик и од оваа категорија е прва меѓу Ромите.

Веднаш многу лица покажаа интерес за оваа апликација , која може да се превземе бесплатно од Google PlayStore.

Засега е подготвена само Андроид верзија. iOS верзијата е во изработка и во брзо време ќе биде подготвена за превземање на AppStore од Apple. Ромското Исламско училиште или скратено R. I. Š. е всушност Исламски едукативен центар за Ромите кој се наоѓа во општината Шуто Оризари , во Скопје, Македонија.

Овој центар е формиран годинава од страна на доброволци на леко со оџа Ибрахим Руфат Ајдин. Овој центар е базиран на учењето на Ehl-i-Sunnet ve-l-Djemaat akida и Ebu Hanif fikh верување.

Ромското исламско училиште е неформално каде младите ги учат основните парвила во религијата. Оваа мобилна апликација е изработена од ромскиот дипломиран софтверски инженер Елвис Ајдар и IT компанија Anton Soft.

Линк до апликацијата: http://tiny.cc/0s206y

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 80 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот