ИРУ со повик и подршка за идните Роми кандидати за Европратеници

Оваа 2019 година од 23 до 26 мај ќе има избори за новите 750 европратеници во новиот состав на Европскиот Парламент.
Познавајќи го капацитето на досегашните европратеници кои истовремено потребно е да ги бранат и интересите и политиките на Ромската Нација од Европа која брои над 12 милиони Роми од стариот континет, ИРУ е на мислење дека идните парламентарци во ЕП ќе биде потребно да посветат поголемо внимание и кон горливите ппроблеми на Ромите.
Затоа ИРУ како најголема и најстара организација на Ромите испраќа апел до сите ромски политички активисти, и борци за ромските права ги охрабрува и повикува да се приклучат кон кампања за нивни избор. ИРУ целосно со сиот свој капацитет и структура ќе стои и ќе лобира за идните европратеници.
Ги охрабрува сите кандидати што помасовно да се приклучат кон политичките европски движења кои имаат добри намери кон ромската нација. Инаку кандидатите потребно е да имаат лоби од своите партии во кој се и членови, како и подршка од Ромската заедница од државата од кој потекнуваат, а се земја членка на ЕУ.
Тоа значи дека ИРУ ќе ги подржат сите наши Ромски активисти кои ќе бидат дел од Европските демократи, Партија на европските социјалисти и Сојуз на либералите и демократите за Европа, Унија за Европа на нации, Европски Зелени - Европска слободна алијанса, Европска обединета левица - Нордиска зелена левица и Независност и демократија.
Овој повик се однесува само на кандидатите чии земји се членки на Европската Унија и имаат право да се кандидраат за Европскиот Парламент.
Кон овој повик на ИРУ со своја поддршка и лоби се приклучуваат и сите ромски организации кои се членки во ЕРТФ (IRU, RNC, IRFIN, Phenjalipe, IREM, Ромска политичка група, EastWestMet) ERIO и Ромски интелектуалци од целиот свет.

Затоа ИРУ ги повикува сите тие кандидати, и потребно да испратат свое CV како и информации за нивните досегашно искуство и работа на овој план на следната е маил адреса: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 304 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот