ИРУ на својата седница донесе пакет одлуки за подобро утре на Ромската нација во светот

Во присуство на 51 делегат од 23 држави , викендов во Скопје се одржа 5-тата Парламентарна сесија на ИРУ.

Покрај ИРУ преставниците, со свое присуство ги удостоија Владини преставници, преставници од политичките партии , повеќе Амбасади кои се во функција на своите држави во Р.Северна Македонија, како и меѓународни организации кои имаат свои миси во државата како што се ОБСЕ/ ОДИХИР, ИОМ, ЦЕо, Европска Развојна Агенција и др.

Свои поздравни говори и обраќање имаа покрај Претседателот на ИРУ Зоран Димов, и г-дин
Роберт Алаѓозовски Преставник од Владата на Р.Северна Македонија - Нац. коорд. за раз. на културата и меѓун. соработка , НЕ Г-дин Кристијан Тимоние -Амбасадор на Р.Франција во Р.Северна Македонија, Жељко Шајн - Маг. по правни науки и вовед со тема: „Иницијатива за формирање независно тело „Контакт поинт„ со Омбдусман , Кристи Михалаче - ОБСЕ/ОДИХИР, Наташа Амдију - Европска Развојна Агенција - експерт за човекови Права, Лиллјана Поповска - претседател на ДОМ и др.

Темите беа: Публик Хиринг - Тема: "Владеење на правото и Статусот на Ромската заедница, Трет Научен симпозиум за Холокаустот - Тема: „Ромскиот Холокауст -Ужасот и вистината за Ромските гета„, Прв Научен симпозиум - Тема: "Генеза, Јазик, Историја и религија, Ромски Бизнис Форум и социо - економската состојба на Ромите во светот.
На крајот од овој дводневен состанок беа донесени многу важни одлуки за иднината и прогресот на Ромското движење во светот, а еден од нив е иницијатива за Интернационален Ромски Одбусман чие седиште ќе биде во Стразбур и Женева.

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 147 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот