На 11-от ИРУ Конгрес, Ромскиот Омбдусман ќе се инстутционицизира

Еден од главинте сегменти на 11-от по ред Конгрес на ИРУ кој ќе се одржи од 26 -29 март годинава во Скопје, ќе биде и темата „Ромски Обмдусман.

 

По парламентарната седница на ИРУ во јуни 2019 година кога беше промовиран и Ромскиот Омбдусман – Контакт Поинт, кој доби безрезервна подрша од сите релевантни интернационални институции, следниот чекор беше зацврстување и почеток на функционирање.

 

Во тој контекст веќе е направен и првиот чекор, каде е промовирана Канцеларијата на Ромскиот Омбдусман кој Интернационалната Ромска Унија – ИРУ покрај ЕСОЅОС статусот во ОН сега и со свој офис ќе функционира во рамките на Обединетите Нации во Женева – Швајцарија. Таква одлука беше донесена кон крајот на номеври 2019.

 

На престојниот Конгрес на ИРУ се оди чекор понапред! Во тое рамки за време на дискусиите, ќе се презентира и новата стратегија и план на работата на оваа канцеларија. Воедно ќе биде преставена и структурната шема на функционирање. Според досегашните активности, Ромскиот Омбдусамн покрај функцијата Шеф, воедно ќе се прововираат и неговите двајца заменици Росми Омбдусман.

 

Интересно е тоа што во рамките на функционирањето паралелно ќе работат и мрежата од Национални Ромски Омбдусмани – Контакт поинт. Тоа во превод би му дошло дека поголемиот дел од државите каде има Ромска заедница, ќе имаат и свои Ромски Омбдусмани кој ќе ја комплетираат целосно оваа мрежа.

 

На овој начин ИРУ покажува ангажман и грижа да се елиминира секој вид на дискриминација и кршење на основните човекови права со акцент на Ромската заедница ширум Европа и светот.

 

Сето ова ќе биде надополнето со статус, и кодекс на однесување и работата како на главниот така и на националните Ромски омбдусмани.

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 401 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот