Изјава за бегалците Роми од Украина на Зоран Димов - Претседателот на Интернационалната Ромска Унија ИРУ

„Трагичната војна во Украина доведе до голема хуманитарна и бегалска криза во Европа. Интернационалната ромска унија повикува глобални итни напори за помош на погодените, вклучително и 400.000 украински Роми. Повикуваме целосно почитување на хуманитарните коридори во Украина за цивилите во согласност со Женевската конвенција. Ја повикуваме Европа и целиот свет да ги отворат своите граници за бегалците и да им дадат засолниште во нивните земји врз основа на потребите на жртвите од оваа страшна војна. Интернационалната ромска унија ќе ја игра својата улога во оваа криза како партнер на жртвите од војната и бегалците. Ајде да се обединиме во овој час на потреба да ја покажеме нашата хуманост. Повикуваме на итен прекин на оваа војна“.

Зоран Димов, претседател на Интернационалната Ромска Унија.

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 216 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот