Првите одгледани овошни продукти од ромските НВО на продажба за спас на уличната економија

Напорите на ромското НВО да предложат поинаква форма на економија за зачувување на иличната продажба ги понуди своите први одгледани овошни продукти. Еве хронолошки настан.

 

На 27 април 2020 година, различни ромски и про-ромски организации, кои се едни од најрепрезентативните во цела Шпанија, подготвија документ за позиција, во пресрет на сериозната криза во која со кој се соочуваше оваа улична продажба во Шпанија . Напорот на овие организации со овој документ беше да воспостават линија за дијалог со автономните влади, како и со државната власт, за решавање на итни мерки и по структурни мерки кои имаат среднорочен и долгорочен временски рок.

 

Потоа, на 6 мај се одржа онлајн состанок помеѓу парламентарната група во Конгрес на граѓани заменици и платформата Кетане, бидејќи по објавувањето на изјавата за предлози за спасување на уличниот продавач наведен погоре, тој го покажа својот интерес за средба со нашата платформа за репрезентативна улога на целото циганско асоцијативно движење што го креиравме. На оваа средба се разговараше за различни аспекти поврзани со сериозната криза што ја претрпија уличните продавачи во нашата земја и служеше за размена на мислења за состојбата на Ромите  во оваа криза на КОВИД-19.

 

Платформата Кетане ја претставуваше делегација составена од: Антонио Васкез Саведра (ФАГЕКС), Хозе Кармона Кармона (Е Рома Ва Социо-културна федерација), како и нејзиниот директор Инаки Вазкез Аренсон. Граѓанската делегација ја сочинуваа нашата братучетка Сара Гименез и Марија Муњоз, и двајцата пратеници во Конгрес и Рамон Матео, техничката подршка од истата парламентарна група.

 

Link: http://plataformakhetane.org/index.php/2020/05/14/primeros-frutos-de-las-propuestas-de-las-organizaciones-gitanas-para-salvar-la-venta-ambulante/?fbclid=IwAR3dwj9hA1GNNJh17bxRNDTV_HoKIOAcTB1bFBi5Mh68-1vaM8kqRVhRcEA

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 132 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот