Antigypsyism

Италијанскиот премиер сака да ги депортира Ромите, европратеникот Ромео Франц го нарекува своето однесување расизам и срам на Европа

Дојче Веле известува дека италијанскиот министер за внатрешни работи, Матео Салдини, ултрадеснично популист, оваа недела ги задолжи регионалните власти да изработат карти за она што тој го нарекува "нелегални населби" населени со ромски народ низ целата земја. Податоците треба да послужат како основа за спроведување на претходно најавениот "попис" на Ромите.

Тогаш, "пописот" требаше да создаде основен материјал за процесот на депортирање на сите Роми кои не се по потекло од Италија. Германскиот европратеник Ромео Франц, кој е самиот од ромско потекло, остро се спротивстави на актуелните политики на Салвини вчера како расистички.

"Го повикувам Европскиот парламент да се изрази во многу посилни термини против антигипсизмот и да преземе акција против антигипсистите, вклучувајќи го и Салвини. Неговата политика е напад врз европските вредности, тоа е срам за Европа, тоа е расизам", кажа пратеник.

Берлин: Оштетен Споменикот на убиени Синти и Роми

Непознати луѓе во Берлин го оштетија споменикот на Синти и Ромите во Европа, убиени од националниот социјализам.

Голем "А" беше врежан во стаклен панел на споменикот на Симсонвег во Големиот Тиргартен, соопшти вчера портпарол на полицијата. Штетата беше откриена во вторникот вечерта од страна на полицајците. Одговорната за политички мотивираната криминална полициска државна безбедност на Државниот завод за кривична истрага ја презеде истрагата.

Споменикот во Тиргартен беше инаугуриран во есента 2012 година. Дизајнот е израелскиот уметник Дани Караван. Се состои од тркалезна бунарска површина со камен кој може да се повлече, на кој секојдневно се поставува свежо цвеќе.

Link: https://www.faz.net/aktuell/gesellschaft/berlin-ns-denkmal-fuer-ermordete-sinti-und-roma-beschaedigt-16277370.html

Меѓународниот сојуз на сеќавање на холокаустот

Меѓународната асоцијација за сеќавање на холокаустот ги обединува владите и експертите за зајакнување, унапредување и промовирање на образованието, истражувањето и сеќавањето на Холокаустот и да ги почитува обврските кон Стокхолмската декларација од 29 јануари 2000 година.

IHRA (порано Работната група за меѓународна соработка за едукација за холокаустот, сеќавање и истражување, или ИТФ) беше започната во 1998 година од страна на поранешниот шведски премиер Геран Персон. Денес, членството на IHRA се состои од 33 земји-членки, од кои секоја признава дека меѓународната политичка координација е императив за зајакнување на моралната посветеност на општествата и за борба против растечката негирање на Холокаустот и антисемитизмот.

Мрежата на доверливи експерти на IHRA го споделува своето знаење за раните предупредувачки знаци на денешниот геноцид и образование за Холокаустот. Ова знаење ги поддржува креаторите на политиката и образовните мултипликатори во нивните напори да развијат ефективни наставни програми и ги информира владините претставници и невладините организации активни во глобалните иницијативи за превенција на геноцид.

Финска беше избрана за полноправна членка на Меѓувладината ИХРА во 2010 година.

O Genocido e Romengoro ko Trinto Rajh

Ko vakti taro havljariba o avgo decizie mujal o Roma thaj o Sintia ki nacistikani germania , o anticiganizmo thaj o antisemitizmi lungo vakti sine em ko Trinto rajho thaj ko aver europakere thema.
Ko diferentno aktia taro genocido upral o Roma aso o naracie e holokaustoske o autoria butder droma taro akava termini te motivirinen pe o majneve , em but bilačhe aktia so keren sine o nacistia.
Konkluzno e Romenge sine baš ko 1936 berš kana sine aktivno o Instituto baši uži rasno nacia. Ko juli 1936 berš ,kana aven sine o Olimpisko khelina počmingja te astaren e Romen ko Berlin. Paše 600 Roma sine lende taro ple khera em paldime ki periferia a palo odova legarde ko kampo Marcan.
Ko odova periodi 500 Roma tari bavaria sine legarde ko Dahau ki prekvalifikacia em "šajdutni sterilizacia"

Taro rodaripa o doktori Riter em oleskoro asistenti Eva Džastin implementiringja ko logoro Narcan thaj ko javer thana so sine o Roma, o Himler o majimportano konkluzie havljarga o dekreto rasistikano koncepto ki avutni politika mujal o Roma.
Ko 8 Dekemvro 1938 berš dengja cirkularno liloro sar maripa mujal "Romano riziko" . O "Mišling" jali o "melale" Roma aso o Riter so sine 90 procentoa olendar tari sasti romani populacia ki germania sine ki majbari sama.Registracijaja taro sa o Roma e Germanconge na sine mukhle te prandinen pe olencar a sine andi ekstra decizia e Romenge so regulirinel pe olengiri rolja ki Germania. Avgo dromeske iklili forma em sar "Definitivno faisali e Romane pučibaske"

Link: http://www.starosajmiste.info/userfiles/files/download/Stradanje_Roma_u_Srbiji_za_vreme_Holokausta.pdf

FaLang translation system by Faboba

Mangava te vakerav

Momentalno Online

       Isi 59 misafirija so dikhena o ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Majpopularno

Flag Counter

Amaro brojači genjela taro 13.01.2019
Gejnela isto manuša tari koja phuv drabarena amaro portali
Majtele isi sa-ko-sa kozom dikhle o portali