Се поголема омраза кон Ромите и Синтите : Насилствата кон нив е зголемен за 54 проценти

Бројот на анти ромско расположение е зголемен. Најголемиот број од нив се сторени од страна на десничарските движења, но Министерството за внатрешни работи ја смирува сосотојбата.

Минатата година таа се зголеми за нешто помалку од 54 отсто во споредба со 2017 година.

Ова произлегува од одговорот на Сојузното министерство за внатрешни работи на барање од левичарската фракција.

Според ова, во националната статистика за политички мотивирани криминал, 63 акти ќе бидат доделени на потсекцијата "Антиромско расположение" за 2018 година.

Во претходната година имаше 41 акти. Нетрпеливоста и првземени акти против Ромите и Синтите е забележан само одделно од 2017 година.

Речиси сите напади, Министерството за внатрешни работи, од аспект на "право". Пет случаи не можеше да бидат јасно назначени.

Од 36 осомничени, 32 припаѓаат на десничарскиот екстремистички групи. Малку повеќе од половина од делата запишани минатата година спаѓаат под прекршокот за поттикнување.

Меѓу нив се и шест телесни повреди. Над просечниот број на дела беа извршени во Берлин, станува збор за 12 акти.


Link: http://www.taz.de/Mehr-Hasstaten-gegen-Sinti-und-Roma/!5580625/

 

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 437 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот