Како лекот Pervitin и кокаинот ги потикнуваа и ги смируваа Нацистите?

И покрај хитлеровската реторика против наркотици, нацистичка Германија користела за подигање на храброста и мотивот таблета Первитин (Pervitin) за време кога ја окупираа Европа. Инаку таа таблета беше чист метамфетамин.

Инаку пред да се состане со Бенито Мусолини во летото 1943 година, Адолф Хитлер беше веќе сериозно болен.

Сепак, тој не можеше да го пречека својот сојузник од Оската во таа состојба и личниот лекар на Хитлер му инјектираше на Фирерот лек наречен Еукодал- кој била комбинација на супстанца помеѓу оксикодон и кокаин.

Инаку и самиот лекар на тој начин ризикувал. Тој начин иако со страв го прифатил и самиот Хитлер. Но, во овој случај, инјекцијата се чинеше оправдана: Хитлер беше двојно посилен посигурен без да слушне од некого совет.

Хитлер не бил сам во користењето на Первитин (Pervitin). Инако во периодот на војувањето германските војници на фронтот за подигање на моралот го користеа Первитинот како бонбона.

Широката употреба на дрога во земјата не беше сосема нова. Една генерација претходно, Германија беше заглавена во употреба на големи дроги - односно, додека Хитлер не дојде на власт имаше кампањи против користење на дрогата. Но, кога Хитлер го сменил курсот и станал зависник, истата судбина им беше како добродојдена на многумина во Германија.

До почетокот на Втората светска војна, германските војници го користеле Первитин за да им помогне посигурно во освојување на Европа. Но како поминуваше тој период силата како да се намалуваше. Но самите војници и понатаму го користеа Первитинот како дрога само за да преживеат.

Во Неодамна објавената книга на Норман Олер, Блиц се напоменува дека овие лекови во тогашна Нацистичка Германија и владеењето на Третиот Рајх како и дрогата играла огромна улога во нејзиното опстојување и функционирање.

Link: https://allthatsinteresting.com/pervitin-nazi-drugs

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 37 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот