Воведување на програмата "Ром Белонг" од страна на Одделот за унапредување на проширувањето на ККЛ

Низ историјата опишувањето на Ромите и Патниците биле синоними за поинакво функционирање на општеството. Тие постојано се прикажувани како недоволно застапени во образованието и се преокупирани во правниот систем.

Во извештаите на Одделот за образование и здравствените истражувања тие се една од, ако не и групата со најниска ефикасност во споредба со нивните врсници.
Ова се должи на помал животен век, пониски очекувања и вкоренета стигма од населената заедница.

Причините за стигмата и прогонувањето се мултидимензионални. Од страв од инаквоста и незнаење до дискриминаторски политики и конзистентно негативен медиумски имиџ, како етничка припадност тие се издвоени од другите.

Дел од агендата за проширување на учеството е да се зголеми разновидноста на универзитетот и да се зголеми застапеноста од различни групи на луѓе. Се проценува дека 2-3% од локалните Роми, Европските Роми и Ирците / Шкотски Патници посетуваат универзитети и се образуваат, во споредба со 43% од општата популација.

Таа е мала малцинска група, со приближно околу 200.000-300.000 припадници од овие заедници во Велика Британија, меѓутоа статистичките податоци се ретки - и приказна само по себе.

Универзитетите, особено универзитетите на Расел груп, се недостапни за такви информации.

Програмата "Rom Belong" е развиена, со влез од актуелните студенти од заедниците на патници, за да се адресираат структурните и неструктурни бариери.

Link: https://medium.com/@outreach_88279/introducing-the-rom-belong-programme-by-kcl-widening-participation-department-81688af1659b

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 38 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот