Роми биле заинтересирани за купување на една куќа од словачки сопственик кои подоцна беше испишана со графит и избушени гуми

Марош Хаџега сака да ја продаде својата семејна куќа во Полома, Словачка. На локалните жители, очигледно, им пречи идејата дека може едно ромско семејство кое што дошло да ја разгледа куќата да биде споственик на истата.

Како што информираше сопственикот Хаџега, ромското семејство му соопштило дека не се заинтересирани за купување на неговата куќа и имот. Тој сега вели дека сеуште не одлучил кому ќе ја продаде куќата.

Хаџега одлучил да го продаде семејниот дом преку агенција за недвижнини.
"Многу потенцијални купувачи дојдоа да го видат имотот, и повеќето беа членови на мнозинско општество, но исто не ми сметаше што меѓу кандидати за купување се појави и ромско семејство „ рече Хаџега за словачките медиуми.

Според него, ромското семејство кое дошло да ја видат куќата било "многу респектабилно".

Хаџига верува дека некои од неговите соседи можеби забележале дека Ромите биле заинтересирани за купување на куќата и можеби сакале да ги спречат Ромите да се преселат во Полома. "Од тогаш, тоа е пекол за моето семејство", тврди тој.

 

Link: http://www.romea.cz/en/news/world/slovak-homeowner-considers-selling-to-roma-so-his-neighbors-graffiti-his-house-and-puncture-his-tires

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 38 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот