Хрватска; Ромите и понатаму се соочуваат со голем број на потешкотии

Управата за човекови права го објави извештајот за состојбата со човековите права во Хрватска за 2019 година.
Тој произлезе од направениот целогодишен мониториг и спроведени интервјуа и анкети во кои учествуваа над 50 невладини организации . Извештајот дава преглед на проблемите, предизвиците како и препораки за заштита на човековите права кои ја одбележаа 2018 .

Уставот на Хрватска и законот за дискриминација ги штитат малцинствата од дискриминација. Но според мислење на регионалните канцеларии на омбдусманот етничката дискриминација е најприсутна форма која е најповеќе усмерена кон Ромите и Србите во Република Хрватска.

“Сегрегацијата на Ромите во образовниот систем секогаш е присатна и преставува сериозен проблем во деловите на Хрватска каде што има поголем број на Роми„ се вели во извештајот.

Околу 20% од граѓаните живеат на прагот на сиромаштијата, Нееднаквоста помеѓу урбаните и руралните средини најмногу ги зафаќа маргинализираните групи.

Иако на оперативниот програм за ромското национално малцинство е предвидено и ревизија , и по три години поминати од донесениот Акциски план сеуште не е донесен нов ниту Националната стратегија е ревидирана , се вели во извештајот.

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 134 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот