Ромите во Босна и Херцеговина

Бројот на Ромите во БиХ според пописот од 2013 изнесува 12.583 од кои 10.036 живеат во Федерацијата БиХ, 2.057 во Република Српска и 490 во Дистриктот Брчко.

Што се однесува до религијската пропадност на последниот попис на население 88 % од Ромите се изјаснија за муслиманска вероисповед, додека 12 % се останати (христијани, католици, Јеховини сведоци, атеисти и др.)

Според посебниот извештај за положбата на Ромите , кој ја подготви Институцијата Омбдусман за човекови права во БиХ м со подршка од канцеларијата на ОБСЕ/ОДИХИР и мисијата на ОБСЕ во БиХ од 2013 се проценува дека на територијата на БиХ живеат околу 50.000 Роми.

Проблемите со кои се соочуваат Ромите во БиХ се многубројни. Лоши услови за живот, проблеми во домувањето, пречки во образованието, недостаток на можности за остварување на приходи, скратување на пристапот до основните права и слободи кој е дополнително оптеретување и на онака лошата состојба на Ромите во БиХ.

Еден од најголемите проблеми е што голем број од нив не се запишани во матичните книги на родени и немаат лична документација, кои понатаму ги спречува во остварување на своите права. Без соодветан документација и статус , Ромите законски не се заштитени во доволна мера , повеќето се со статус на апатриди, и се изложени на злоупотреба , како што е трговијата со луѓе.

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 150 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот