Музејот за лични приказни во Осијек е навистина посебен, а трогателната изложба на Ромската приказна стана виртуелна


Штом ќе свртев грб , ми ја пцуеа мајката циганска - е дел од фрагментите на еден учесник во изложбата „Расказите на Ромите„ Музел на лични приказни во осјек.

Идејата за овој проект е родена пред неколку години , и позади нив се иницијаторите на оваа идеа Жељка Ковачевиќ (Фаде Ин) и Јовица Радосављевиќ (Ромски ресусен центар Дарда). Овој двоец сметаше дека нема доволно запишани материјали за ромската заедница во хрватска и тоа сакаа да го промеат.

Така постана и „Расказите за Ромите„ изложба која данас собира многу поголем број на авторски (Мартина Глобучник, Жељка Ковачевиќ и Мирослав Сикавица) и продукцискиот тим , и како стои на страницата на Музејот на лични приказни во кој склоп и таа се пласира станува збор за лични и важни моменти на Ромите и Ромките, и поголемиот број на припадници од подгрупата Мунтенци/Мунчари, Лудари и Ардељани/Ердељци, потоа Бајаши населени во регионот на Славонија и Барања.

Link: http://www.romskiportal.com/2019/08/07/muzej-osobnih-prica-u-osijeku-stvarno-je-poseban-a-dirljiva-izlozba-price-roma-postala-je-virtualna/

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 635 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот