На една групација на таксисти во Ниш им е наложена да не примаат Роми?

Голем прав во Србија се подигна поради правилникот на такси здруженијата која кружи на интернет, каде на таксистите им е наложено да не примаат Роми. Не е наведено за кое здружение станува збор , но се претпоставува дека станува збор за нишко такси здружение поради името на населбата каде е наведено како место на избегнување.

Сеуште не е потврдена веродостојноста на документот , но ако се докаже, нема сомнеж дека авторот на упатсвата за шоферите ги крши човековите права.

Покрај тоа што во правилникот им се забранува на таксистите да користат тоалет и вода во централата на компанијата м јасно е наведено дека припадниците од ромската заедница за оваа такси компаниа се непосакувана клиентела.

Во документот се наведени и прецизни насоки како треба да се однесуваат возачите доколку ги запрат Роми и како најлесно да се побегне од нив.

“Заради текстовите во медиумите кои не можат со сигурност да потврдат за каков текст станува збор , се повикуваат организациите за заштита на човековите права да го испитат овој документ„

Се очекува доколку навистина има правилник, тужбата може да биде направена во најкраток можен рок. Оваков начин на работење е недопустливо и треба да се санкционира.

 

Link: http://www.portal-udar.net/grupi-taksista-u-nisu-nalozeno-da-ne-primaju-rome/

 

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 524 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот