Хрватска: Ромите преку телефон добиваат работа, но кога ќе ги видат понудата отпаѓа

Животот во Славонија е тежок за многумина но уште потежок е кога сте дискриминирани врз основа на бојата на кожата и потеклото.

Организациите за заштита на човековите права , прават напори тој тренд да се намали, но сепак без некои големи успеси.

Познат е фактот дека најголемиот број на Роми во регионот на Славонија е без работа. Според пописот од 2011 година во населбата во Славонија ѓивеат околу 2.000 Роми.

Но според статистиката само 2 проценти од нив се вработени. Поголемиот број од нив се вработени како сезонски работници или општи работници во Јавни Претпријатија.

Инаку како шшто велат изворите проблемот е и во припадноста на националност.
На телефонските јавувања се добиваат потврдни одговори за работа, но кога ќе се појават веднаш таа опција пропаѓа најповеќе поради нивниот физички изглед и национална припадност , и дека тоа е тренбд кој често се повторува,

 

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 44 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот