Еве неколку интересни имиња за Ромите, со кои самите се именувале

Покрај општо познатаото име Ром/и, самите тие имаат дадено повеќе имиња меѓу себе за да би се разликувале. Повеќето од нив дадени се според занаетите со кои се занимавале во минатото.

Еве неколку од нив во разни држави низ светот: Gurbetçi - Иселеник, Arlije - Yerli - Староседелец - Мештанин.

Занаетчиите за изработка на сребро во Романија се наименувани како Argintari, додека перачите на злато Aurari, а за лимарите во Романија се наименувани како Kostorari.

За изработувачите на производи од бакар, како што се садови, казани и слично во разни држави имаат разни имиња. Меѓу нив се следните: Gabori, Kalderaši, Tamari (Kovaci).

А воедно општо познати имиња на Роми кои се именувани меѓусебе се и - Bajaš, Lovari, Sitari, Ursari, Aškalii, Čivutari, Djambasi, Jeniše,Kale, Manush, Domari, Luli, Kirpač, Lautari, Lingurari и други.

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 60 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот