Книга на неделата: Ромски рути

Културна политика и балканска музика во дијаспората (University of Oxford Press, 2014) од Керол Силверман, професор по антропологија, Универзитет во Орегон

Во оваа книга, Силверман ги запозна читателите со луѓето и културите кои ја продуцираат оваа музика, нудејќи чувствителна и засеглива анализа за тоа како ромските музичари се справуваат со предизвиците на дискриминацијата.

Фокусирајќи се на југоисточна Европа, а потоа се пресели во дијаспората, нејзината книга ја испитува музиката во ромските заедници, животот и кариерите на извонредните музичари и маркетингот на музика во електронските медиуми и концертното коло „светска музика“.

Како изведувач и презентер на светското музичко коло, Силверман работеше интензивно со ромските заедници повеќе од две децении и во нивните матични земји и во дијаспората.

Link: https://global.oup.com/academic/product/romani-routes-9780199358847?cc=us&lang=en&fbclid=IwAR0FPNaFJ-TUljC-BV6cOGXnxyPHziuG8bI2KEHk_dp_ySKy_dUmCLrQexs#

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 333 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот