Пристигање на Ромите во Европа ?

Нема веродостојни извештаи за азиската и раната предевропска историја на Ромите, туку само навестувања, чие толкување, во повеќето случаи, сè уште е само тема на научна дебата. Можеби никогаш не знаеме точно зошто, како и кога Ромите првпат се населиле во Европа. Во тој случај, периодот од 1200 до 1500 година носи важни промени: од 14 век наваму, современите докази несомнено потврдуваат дека споменатите луѓе и групи дефинитивно биле Роми. Општо е прифатено дека Ромите веќе живееле во европските делови на Византиската империја пред 13 век. Во секој случај, останува нејасно кога точно првите Роми почнале да се движат северно од нивните населби во Грција. Исто така, не знаеме зошто и во колкав број ја напуштиле Византиската империја. Најверојатно, од средината на XIV век наваму групите се преселиле на север. Како прво, документите не мора да укажуваат на Ромите, и може да се толкуваат како доказ за постоењето на Ромите во Влашка, во денешна Романија. Оттогаш, Ромите се почесто се споменуваат; овие документи наведуваат дека ромските групи го истражуваат европскиот континент. Уште во 1435 година, Ромите биле добро познати во повеќето европски градови. [Ил. 1] Знаењето за новодојденците не се прошири на ист начин како што се зголеми бројот на извештаи за нив. Постојат записи за погребни писма од императори, кралеви и папи и легенди за аџилак, кои треба да обезбедат пријателски добредојде во доцниот среден век, силно обликуван од христијанството. Се споменуваат и занаети како што се гатање и дланка или нечесни вештини како што е џепна кражба - домицилното население (Европјаните) го гледало само она што треба да го види или што сакале да го видат: многу од најраните извори ги обвинуваат Ромите за неморал и атеизам. , или за шпионажа во полза на Турците и воопшто, без никакви докази се дава слика на „неверодостојни“ и „неверодостојни“ луѓе. Затоа, најраните европски извештаи формираат јасна слика за Ромите; таа слика, сепак, до ден-денес е искривена слика, карикатура, која продолжува да ја обликува неромската слика на Ромите.

Link: https://rm.coe.int/dolazak-u-evropu-informativna-brosura-o-istoriji-roma/16808b193a

 

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 96 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот