Столипиново, Бугарија: Најголемото Ромско гето во Европа

Во Столипиново, во близина на центарот на градот Пловдив има едно гето кое е едно од најстарите во Европа, и комотно може да се опише како трет свет, сиромашен погоден од болести и силно загаден.

Околу педесет илјади доминантно ромско население се густо распоредени во конкретни станбени блокови од комунистичката ера, и доградени диви куќи со голем број на луѓе. Во двата случаи, многумина преживуваат без вода.

Голем дел од таа населба е преплавена со ѓубре. Скршената канализација и цевките за вода оставаат големи вирови по улиците. Не толку одамна, епидемијата на хепатит беше присутен во тоа место. Невработеноста и криминалот се исклучени од топ листите. Многу деца не одат на училиште.

Неодамна е наведено како најлошото место на планетата за да се направи краток одмор, Столипиново е паралелен свет кој се спротивставува на верувањето, само кратко возење од срцето на Пловдив, Бугарија. Ова е најголемото ромско гето во Европа.

Досега само во локалните медиуми имаат голем број на стории од Столипиново - и доминираат извештаи за дрога, убиство, криминал и сиромаштија.

 

https://yomadic.com/stolipinovo-gypsy-ghetto/?fbclid=IwAR39YSZasAvesLgez8ITLUl_AQNSf1Tub9BFUwkP1X-ya-h59ndWWCKJSy4

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 159 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот