Централниот совет на германски Синти и Рома ја оплакува загубата на Питер ХоленрајнерВо попладневните часови на 28 јули 2020 година, почина Питер Холенрајнер кој бил многу близок поврзан со работата на Централниот совет на германски Синти и Рома и Центарот за документирање долги години. Питер Холенрајнер го преживеал логорот за истребување во Аушвиц-Биркенау како дете. Во последниве години, тој интензивно ја разгледуваше сопствената историја и семејството. Како преживеан холокауст, тој учествуваше во бројни настани на Централниот совет и ја документира историјата на прогонот на Синти и Ромите како сведоци. Питер Холенрајнере роден во Минхен на 17 март 1939 година. Во март 1943 година, тој и неговото семејство биле депортирани во логорот за истребување Аушвиц-Биркенау, каде пристигнал еден ден пред неговиот четврти роденден и бил запишан во кампот на т.н. „Цигански камп“ со број 3531. Во 1944 година, Питер Хелленрајер бил депортиран од Аушвиц-Биркенау во Равенсбрук и од таму во Маутхаузен во март 1945 година. Бројот истетовиран на подлактицата во Аушвиц го отстрани Питер Холенрајнер во повоениот период - за да може повторно да се истетовира неколку години подоцна како протест против континуираната дискриминација на Синти и Ромите во повоената Германија, не само од таканаречениот „Центар за возачи на земјиште“ во канцеларијата на државната криминална полиција во Баварија. Link: https://zentralrat.sintiundroma.de/zentralrat-deutscher-sinti-und-roma-trauert-um-peter-hoellenreiner/

Во попладневните часови на 28 јули 2020 година, почина Питер Холенрајнер кој бил многу близок поврзан со работата на Централниот совет на германски Синти и Рома и Центарот за документирање долги години. Питер Холенрајнер го преживеал логорот за истребување во Аушвиц-Биркенау како дете. Во последниве години, тој интензивно ја разгледуваше сопствената историја и семејството. Како преживеан холокауст, тој учествуваше во бројни настани на Централниот совет и ја документира историјата на прогонот на Синти и Ромите како сведоци.

Питер Холенрајнере роден во Минхен на 17 март 1939 година. Во март 1943 година, тој и неговото семејство биле депортирани во логорот за истребување Аушвиц-Биркенау, каде пристигнал еден ден пред неговиот четврти роденден и бил запишан во кампот на т.н. „Цигански камп“ со број 3531. Во 1944 година, Питер Хелленрајер бил депортиран од Аушвиц-Биркенау во Равенсбрук и од таму во Маутхаузен во март 1945 година.

Бројот истетовиран на подлактицата во Аушвиц го отстрани Питер Холенрајнер во повоениот период - за да може повторно да се истетовира неколку години подоцна како протест против континуираната дискриминација на Синти и Ромите во повоената Германија, не само од таканаречениот „Центар за возачи на земјиште“ во канцеларијата на државната криминална полиција во Баварија.

 

Link: https://zentralrat.sintiundroma.de/zentralrat-deutscher-sinti-und-roma-trauert-um-peter-hoellenreiner/

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 114 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот