Некој од Ромите сеуште ја слават Василица, како дел од традиционални ромски празници

Во некои ромските семејства, Василица се слави со многу стари обичаи кои се вообичаени за Ромите, но и со многу локални обичаи кои се специфични за одредена област каде што живеат Роми.

Василица е еден од ромски традиционални празници, кој се слави на 14 јануари. Празникот е тесно поврзан со ромската Нова година, која се слави на 13 јануари и трае во наредните четири дена. На Василица се празнуваат народни обичаи според кои се внимава на гуската која се коли да биде свртена кон исток. Според легендата, на Ромите кои побегнале преку водата од нападот на напаѓачите, Бог им помогнал испраќајќи им гуски да ги спасат од давење. Затоа е вообичаено на овој ден да се колат живина, а не исклучиво гуски.

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 493 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот