Сантино Спинели: Европјаните Ромската музика ја разбираат, а Ромите ја чувствуваат

Алексиан Сантино Спинели себе се опишува како иметник и активист, патриот, и хуманист на ромската култура. Алексиан е неговото уметничко име кое е поврзано со него во неговата музичко-уметничка кариера, инаку по професија е професор.

Со гордост напоменува за неговите корени кои се протегаат шест векови во минатото кои се занимавале со музика.

Музичката кареиера на Спинели која трае скоро 35 години е импресивна . Започнал да свири како дете и не сонуваше дека еден ден ќе настапува на сцена преполна со публика со големина на фудбалски терен и колона на посетители во должина од 4 километри .

Има одржано над 3000 концерти низ целиот свет и и собрал педесет и четри професионални музичари од разни делови на светот и организирал Европски оркестар на мирот, а опишувајќи го тој проект Сантино напоменал:

„ На Европа и е потребна ширина. Ние сме против дискриминација од било кој вид. Потребно е да се почитува секој човек, секоја култура и религија. Во демократското опкружување потребно е секој да има свое место во општеството..

Со овој оркестар сакам да направам едниствен европски ромски музички стил кој во моментот не постои во Европа. Ромската музика е поделена по региони и има свој сопствен стил, на пример како што е вна Балканот, во Франција или пак Шпанија„


Link: https://phralipen.hr/2019/01/24/romska-glazba-koju-europljani-mogu-razumjeti-a-romi-osjecati-svoju/

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот