Извештај за 2019 година за Националните стратегии за интеграција на Ромите: Клучни заклучоци

Образование: Денес, сè уште има 68% од Ромите кои рано го напуштаат образованието, додека целта за напуштање на раното училиште „Европа 2020“ е 10%. Покрај тоа, само 18% од децата Роми транзитираат на повисоко ниво на образование и отсуството и стапката на напуштање на раното училиште Роми се значително повисоки отколку кај другите категории на ученици.

Вработување: 43% од Ромите се во форма на платено вработување. Покрај тоа, 63% од младите Роми не се во образование, вработување или обука.

Здравје: Речиси четвртина од Ромите немаат национално здравствено осигурување

Домување: Ромите честопати живеат во области каде што повеќето соседи се Роми. Покрај тоа, третина од ромските домаќинства немаат квалитетна вода за пиење, нешто повеќе од половина имаат затворен тоалет или туш и 78% од Ромите живеат во пренатрупани домаќинства.

Борба против дискриминацијата и антициганизмот: Ромите сè уште се дискриминирани низ ЕУ: на пример, 43% од Ромите доживуваат дискриминација кога се обидуваат да купат или изнајмат станови, Ромите не се доволно запознаени со своите права во однос на еднаквоста и треба да градат поголема доверба во органи за спроведување на законот.

 

Link: https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/factsheet_roma_integration_strategies_report_2019.pdf

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 751 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот