ЗРДИЦМ заедно со Амбасадата на Република Словачка во Северна Македонија успешно го спрведоа проектот “Педагошки помошници„

ЗРДИЦМ како и претходните години така и оваа 2023 година го спроведе проектот

„Педагошки помошници за деца ученици од основното училиште„ на  територија на град Скопје .

Овој  пат проектот и спроведувањето на обуките на Педагошките помошници како и реализација на нивните активности  се реализира со финансиска помош од Амбасадата на Република Словачка во Р.С.Македонија. Проектот со своите активности започна од месец јуни и во следните шест месеци се спроведуваше во „ОУ Браќа Рамиз и Хамид и ОУ 26 Јули во Шуто Оризари. ОУ „Ацо Шопов – Ченто. ОУ Св. Климент Охридски во Бутел и ОУ „Васил Главинв„ во Топаанско Поле.

Обуката се спроведуваше во текот на летниот период од месец Јуни 2023 до месец август 2023 година

На крајот од месец Август на пригодна средба за време на доделувањето на Сертификатите беше присутен и Амбасадорот на Република Словачка НЕ Хенрик Маркуш кој ги додели сертификатите.

Исто така по тој повод Димов му врачи и специјална плакета – благодарница. Амбасадорот Маркуш за време на оваа средба, го изрази своето задоволство што помогнаа во реализација на спроведување на обуките, и напомена дека овој проект го оценија како важен, токму затоа што се работи за една од најмаргинализираните заедници како во светот така и во Македонија , а тоа е ромската заедница.

Тој напомена дека и во иднина Словачкатра амбасада е подготвена да помогне, во слични вакви проекти кои се тесно поврзани со ромската заедница.

Од Септември со стартот на новата  учебна година 2023/24 десетте нови педагошки помошници кои се стекнаа со сертификат започнаа да работат со над 150  деца кои ги подучуваа и ги помагаа децата од основното образвание. Тие воедно имаа и интензивна комуникација и контакти со педагозите од основните училишта и со родителите на тие деца.

Проектот беше успешно спороведен заклучно до 25 декември 2023 гдина.

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 78 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот