РДС се прашува: Кој е интересот на Неждет Мустафа во безрезервна подршка против финансиска подршка на Турскиот весник Заман Македонија?

Како и секогаш отворен и транспарентен - Движењето РДС прави напори да ги забележува сите доследности но и недоследности во политичките активности во РМ вклучувајќи ги и Ромите од Македонија.
Неодамна Група граѓани организираа собир во знак на протест против финансиската поддршка на земјата за весник поврзан со терористичката организација на Фетула Ѓулен (ФЕТО). Инаку Македонската влада одобрила прилив на пари за 11 весници во 2018 година, вклучувајќи го и „Заман Македонија“, кој е директно поврзан со ФЕТО.Меѓудругото меѓу присутните како знак на подршка беше забележано и присуството на претседателот на ОПЕР -Неждет Мустафа! Познавајќи го бекграундот на Мустафа, се поставува едно прашање: Која е целта на Мустафа за давање на една сесрдна подршка за овој настан . Одоговорот се претпоставува дека можеби би бил:
„Па ја отсекогаш градам добри односи со актуелната турска власт„
Познавајќи ги состојбите ДСР може со сигурност да потврди дека Неждет Мустафа не прави никогаш „Сметка без крчмар„!
Кој е тој „интерес„ на Мустафа за толкава блискост со Турција? Одговорот е едноставен: Организацијата на БАРОМ - Балканска Унија на Ромите чиј е раководител е токму тој , и дека многу често има соработка со таа држава, која во најголем дел ги финансира сите тие активности. Преку БАРОМ ги остварува и своите приватни бизнис зделки, и така под закрила на тоа , го гради тој „загарантиран близок однос„.
Нема тука што многу да се коментира или пак заклучува. А сепак како дел од Ромската заедница и состојбата која е во моментот актуелна со настаните во Шутка како поголемиот дел од ромските политички преставници ниту Неждет Мустафа не излезе со ниту едно соопштение или став во врска со неодамнешните случувања.
Таков профил на политичар , може само на тој начин да дејствува. Додека има корист и интерес ќе ве цени до бескрајност, а кога „завршува љубовта„ не ве ни познава!
Тој негов профил на дејствување е општо познат и кај 99% од ромската популација во Македонија. Има партија но нема стандардно членство, подржувачи, но секогаш наоѓа „дупка„ да се исфилтрира со власта! До кога овој систем ќе му пали, е тоа не се знае!

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 166 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот