РДС анализа (Девети дел) Дали Претседателот Пендаровски ќе се држи до дадениот збор за советник Ром во неговиот кабинет?

Новиот шеф на државата Стево Пендаровски официјално го започна својот пет годишен мандат од 12 мај годинава. Веќе и јавноста е информирана кој се ќе го сочинува неговиот тим во Кабинетот. Евидентно е дека во тој Кабинет не фигурира никаде ниту еден Ром во својство на советник или пак слично?
Веќе започнаа и реакциите меѓу ромската заедница во врска со новиот состав на Кабинетот на Пендаровски во врска со ненаименување на Ром во неговиот тим.

Што значи ова? Дали Пендаровски и СДСМ не беа задоволни од ангажманот на ромската заедница за време на претседателските избори, дали оценија дека меѓу Ромите нема доволно квалификуван ромски кадар за функцијата - Советник!
Или пак Пендаровски заборави на дадените ветувања за време на претседателската кампања дека ова е „едно општество„ и дека сите се еднакви, и дека ќе ангажира дефинитивно и советник во својот тим од Ромската заедница.

Колку што не држи паметењето тоа јавно го вети на многу митинзи кои се одржуваа пред ромската заедница, како и на организираната трибина -дебата од Ромскиот НВО сектор непосредно пред вториот изборен круг во Шуто Оризари.

Кој ќе биде изговорот на Шефот на државата во врска со ова прашање? Потребен е искрено одговор од негова страна без „ парафински ракавици„ отворено и во очи.
Подобро е така отколку извртување, целофанирање или слично, за да знаат и самите Роми и нивните предводници, дали некаде згрешиле, или пак самиот Пендаровски отворено го прекршил даденото ветување!

Тоа би било најфер, за да знае Ромската заедница всушност - на што е?

РДС анализата продолжува...

Ставот на текстот преставува личен став на РДС и е надвор од уредувачката политика на Веб порталот Рома Тајмс

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 130 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот