Самите бугарски власти признаваат дека има 1.8 милиони Роми во Бугарија

Во обид да се заштити одливот на државни пари за ромски стипендии, вицепремиерот Кунева без да сака издаде една од најстрого чуваните државни тајни - колку Роми има во Бугарија. Кунева најави дека во 2020 година ќе претставуваат 1/4 од работната сила. Но, работната сила е 4 милиони, па според тоа Ромите се 1 милион. Надвор од работната сила има деца и возрасни. Ако се примениопштото сооднос меѓу населението (7,5: 4), тогаш ќе излезе дека вкупниот број на ромскиот етнос е 1,87 милиони лица.

Оваа бројка во земјата е одамна видлива. Периодично некој научник излегува и пријавени одделни шокантни факти, но брзо му ја затвораат устата. Со години се знае на пример дека меѓу новороденчињата од 3 бебиња, само 1 е бугарче. Цели региони се заменуваат. На пример, бугарски град Котел е сосема Ромски. Истото важи и за друг таков - Елена. Воопшто не зборуваме за гетата во големите градови, во кои никој не знае колку луѓе живеат.

Со својот говор денес, Кунева во суштина го објави крајот на бугарската државност. Ромите не се наметнат или донесен народ, затоа што тие немаат ниту сопствена држава.

Link: https://bultimes.bg/kuneva-se-izpusna-che-tsiganite-v-bulgariya-sa-1-8-miliona/

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 127 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот