Дали постои трговија со органи во Македонија?

За жал трговијата со органи во нашето казнено закондавство не е инкриминирана како посебно кривично дело, туку е содржана во Законот за земање и пресадување на делови од човечко тело заради лекување и е елаборирана преку кривичните дела трговија со луѓе и недопуштено пресадување делови од човечко тело.

Борбата против трговијата со органи, односно со организираниот криминал бара посветеност и соработка со државите од кои се тргуваат и државите во кои се продаваат.

Прочитајте подолу за да дознаете седум шокантни факти за трговијата со органи.
1. Заробени луѓе.
Според книгата на обвинителот на ОН за воени злосторства, Карла дел Понте, припадниците на Ослободителната војска на Косово заробила  стотици луѓе заради присилно одземање на нивните органи.
Органите потоа биле пренесени во странски клиники за трансплантација.

2. Трговија со органи на деца.
Истрагата започнала во Мозамбик откако неколку локални групи за човекови права и Бразилската мисија во Нампула ги известила властите дека на многу деца им недостасувале витални органи, а за некои деца се верувало дека починале како резултат на отстранувањето на нивните органи.
Се верувало дека повеќето од собраните органи се праќаат во близина на Јужна Африка и за трансплантација и за верски обреди. Исто така, имало и извештаи за деца кои се киднапирани и убиени за нивните органи во Јужна Америка. 

3. Запрепастувачката цена за откуп на бубрези.
Според проценките на Светската здравствена организација од 2003 година, цената на бубрегот се движел од 700 долари во Јужна Африка до повеќе од 30,000 американски долари во САД, при што многу други земји плаќале меѓу 1,000 и 10,000 американски долари за бубрезите.

4. Продавачите не покажувале грижа за пациентите со отстранети органи.
Многу од бубрезите на црниот пазар што се продаваат насекаде низ светот ги прават сиромашните луѓе раниливи и во очајна потреба од пари.
Купувачите вообичаено плаќале само дел од износот и не добивале медицинска грижа за нивно закрепнување. Овие донатори честопати биле ослабнати од недостатокот на грижа и не се опоравувале целосно.

5. Влезете на лекарски преглед, останете без бубрег.
Во Египет, еден метод на шверц со органи се вртел околу шемата за вработување. Млади мажи биле ангажирани за работа и биле испратени на лекар за да се испита нивното здравје. Младите луѓе се буделе во болница во болка со еден бубрег помалку.
Жртвите на оваа шема се соочиле со закани за насилство кога поднеле обвиненија против оние кои го извршиле кривичното дело.

6. Трговијата со органи е легална само во една земја.
И покрај високите бројки и неконтролираното непочитување на законот, трговијата со органи е нелегална во сите освен во една земја во светот. Во Иран, продажбата на органите е легална и внимателно следена.
Практиката на трансакции со правни органи ја елиминирала листата на чекање за оние кои чекале бубрег и обезбедиле зголемување на донациите од постморталните органи.

7. Аукција на бебиња заради органи.
Три украински жени биле уапсени во Италија по аукцијата на нероденото дете на една од жените. Мајката на бебето го продала нејзиното неродено дете за 350.000 евра (околу $ 500.000 американски долари).
Официјалните лица веруваат дека бандата на жените ја извршиле истата трансакција со други бебиња, понекогаш продавајќи ги за нелегални посвојувања, а понекогаш и за нивните органи.

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 75 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот