Суд во Стразбур: Бугарските судови го дозволуваат говорот на Волен Сидеров, кој е крајно жигосан за Ромите и Евреите

На 16 февруари оваа година, Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП) во Стразбур донесе пресуда во случаите Бехар и Гутман против Бугарија (апликација № 29335/13) и Будинова и Чапразов против Бугарија (апликација № 12567/13), во врска со систематско анти Семитски и антиромски говор на Волен Сидеров пред и набргу по неговиот избор за пратеник во 2006 година

Одлуката на судот доаѓа откако Врховниот касационен суд ги потврди одбивањата на Окружниот суд во Софија и на Градскиот суд во Софија во август 2012 година да го осудат Сидеров за дискриминаторски говор според Законот за заштита од дискриминација во август 2012 година.

Во двата случаи, ЕСЧП утврди дека бугарските судови не обезбедиле правилна рамнотежа помеѓу слободата на изразување на Волен Сидеров и правото на жалителите да не бидат дискриминирани. Покрај тоа, Судот ги потенцира обврските на националните власти за борба против расна дискриминација, која вклучува дискриминација по етничка основа.

Судот утврди дека националните судови ги минимизирале изјавите на Сидеров за стигматизација на Евреите и Ромите во Бугарија, и наместо тоа ги идентификуваше изјавите како легитимна дебата за прашања од јавна важност.

 

Link: https://www.bghelsinki.org/bg/news/20210216-press-ECtHR-Behar-and-Gutman-and-Budinova-and-Chaprazov?fbclid=IwAR3h2Q6YSYqpx9y5dhkMunCf4_t-QHXNkNyLXqIawNQXxjhAmmKjUqL1HLY

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 134 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот