Ниш: Кога ќе ги раселат Ромите од населбите Еврејски гробишта и Црвена Ѕвезда?

Во Ниш има пет ромски населби, Најстара од нив е Београд маала која настанала пред 100 години. Во 1924 или 1925 година настана и населбата Сточни трг Најнапред тука се доселиле околу 5-6 семејства. Денеска тука живеат 1680 полнолетни лиц во 280 кучи. Населбата 12 Февруари настана во 1945 година, Денес во таа населба има околу 120 куќи со 700 жители.

Еврејски гробишта најнапред го чуваше еден Ром со семесјтвото . Во средина на 50-тите години тој дошиолл тука со своето семесјтво за потоа да се доселат и други Роми.

Наблизу до донесување на ДУП е населбата Београд маало. Населбата Сточни трг по планските документи еден дел е предвиден за домување, што значи дека дел од населението ќе мора да се расели. Што се однесува до населбата Црвена Ѕвезда на тој простор е предвидено изградба на бизнис трговски простор и земјиштето е во приватна сопственост, така што до раселување ќе дојде со сигурност. Иселување ги чека и Ромите од Еврејски гробишта. Но кога ќе дојде до та, ниту еден не може да каже. Кога се има политичка волја, се нема пари. Кога има волја и пари проблемот е правно прашање. А тоа е така со години и децении...

 

Link: https://romaworld.rs/da-li-i-kada-cemo-raseliti-ljude-iz-naselja-jevresko-groblje-i-crvena-zvezda/?fbclid=IwAR1c0CvpNieFxgup6GaqBgKtWV7BnP9UN0MKsihYJxxO2m6uJmWG61B3nUQ

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 117 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот